Κεφαλονιά

Λίγα λόγια για το νησί

Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και έκτο στην Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Λευκάδα, Ζάκυνθο και απέναντι από τον Κορινθιακό κόλπο. Οι βαθυγάλανες θάλασσες, οι χρυσές αμμουδιές, τα μοναδικά ονειρικά σπήλαια, τα αξιοπερίεργα φαινόμενα, τα βραχώδη γλυπτά και οι παραδοσιακοί οικισμοί με την γραφικότητα και αρχοντιά του ένδοξου παρελθόντος της θα αποτελέσουν το σκηνικό των διακοπών σας στο νησί της Κεφαλονιάς. Πλούσιο σε όμορφες τοποθεσίες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία θα σας συγκινήσει και εντυπωσιάσει.

Μόλις 35χλμ. από την Στερεά Ελλάδα και 30χλμ. από τις ακτές της Πελοποννήσου έχει έκταση 781τ.χλμ. και ακτογραμμή μήκους 254χλμ.

Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την οινοποιία, την γεωργία, την μελισσοκομία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό και ξεπερνούν τους 32.000. Στο νησί βρίσκεται η μεγάλη και ορεινή οροσειρά του Αίνου ή του Μεγάλου Βουνού, η οποία υποστηρίζουν ότι αποτελεί γεωλογική συνέχεια των οροσειρών της Πίνδου.

Παραλία Πλατιά Άμμος Κεφαλονιά Παραλία Πλατιά Άμμος Κεφαλονιάς.


Το όρος Αίνος προσφέρει μοναδική μαγευτική θέα στις πεδιάδες του νησιού, στα όμορφα γραφικά χωριά και στην γαλάζια θάλασσα του Ιονίου Πελάγους.

Η ψηλότερη κορυφή του Μεγάλου Βουνού ο Μέγας Σωρός αγγίζει τα 1640μ., ενώ άλλες ψηλές κορυφές αποτελούν η Κόκκινη Ράχη, ο Ξερακιάς και η Αγ.Δυνατή. Στις εύφορες πεδιάδες του νησιού περικλείονται είναι αυτής της Κραναίας, των Ομαλών, της Σάμης και του Ληξουρίου.

Τα περίεργα γεωλογικά φαινόμενα που υπάρχουν στο νησί, αποτελούν οι Καταβόθρες ή Θαλάσσιοι Μύλλοι στην πόλη Αργοστολίου, η Κουνόπετρα στα νότια της Παλικής χερσονήσου και οι λίμνες Άβυθος και Άκωλη στην περιοχή Πυργί. Αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλονται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα και γεωεδαφολογική σύσταση του νησιού.

Η παράδοση και η λαογραφία αναβιώνει μέσα τα ήθη, έθιμα, πανηγύρια και τις τοπικές εκδηλώσεις σε κάθε παραδοσιακό οικισμό του νησιού. Η τέχνη της ξυλογλυπτικής εμφανής στα υπέροχα τέμπλα των εκκλησιών, η τέχνη τη αγιογραφίας υπέροχη και μαζί με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Η αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και η διάχυτη καλόβουλη φιλοξενία των κατοίκων μετατρέπουν το νησί σε καλοκαιρινό καταφύγιο απόλαυσης και ξεκούρασης.

Ανοικτό Σπήλαιο Μελισσάνης Κεφαλονιάς Ανοικτό Σπήλαιο Μελισσάνης Κεφαλονιάς.


Η πολιτισμική φυσιογνωμία του νησιού σαφώς επηρεασμένη από τις συνεχές κατακτήσεις, πληθυσμιακές αλλαγές επηρεάστηκε κυρίως από την Δύση και ιδιαίτερα από την γειτονική Ιταλία.

Ανάμεσα στις μορφές που διακρίνονται στο νησί συναντάμε τον ποιητή Ανδρέα Λασκαράτο, ο Γεώργιος Μολφέτας, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Μαρίνος Αντύπας και ο Ρόκος Χοϊδάς.

Το νησί παρουσιάζει ιδιαίτερο παλαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των ευρημάτων παλαιολιθικής εποχής που υποστηρίζουν την άποψη για την ύπαρξη ανθρώπου στο νησί πριν 50.000π.X.

Πάνω στην μικρή χερσόνησο στην περιοχή Φανάρι βρίσκεται το υπέροχο Αργοστόλι, η πρωτεύουσα του νησιού, με την γέφυρα του Δραπάνου, την λιμνοθάλασσα Κούταβος, τον Φάρο των Αγ.Θεοδώρων και το σπήλαιο του Αγ.Γεράσιμου.

Εκτός από το Αργοστόλι σημαντικές πόλεις και γραφικά χωριά με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον θα αποτελέσουν σταθμοί στην διανομή σας στο νησί, σε αυτά περικλείονται τα χωριά της περιοχής Εικοσίμια, ο Έλιος, οι Πρόννοι, η Σκάλα, το Ραζακλί, ο Πόρος, το Πυργί, τα Ομαλά, η Έρισσος, η Παλική χερσόνησος, το Φισκάρδο, η Σάμη και το νησάκι Δίας.

Παραλία Μύρτου Κεφαλονιάς Η διάσημη παραλία του Μύρτου στο βορειοδυτικό άκρο της Κεφαλονιάς.


Οι παραλίες του νησιού μοναδικές, γοητευτικές με υπέροχες αμμουδιές με χρυσή, κόκκινη ή άσπρο άμμο, γαλάζια διάφανα ή πράσινο σμαραγδί νερά με συντροφιά τις καταπράσινες πλαγιές και την θαλάσσια πνοή του Ιονίου πελάγους.

Έτσι σας προτείνουμε για κολύμπι, παιχνίδι και διασκέδαση τις αμμουδιές Βινάρες στον Αγ.Θεόδωρο, στην Φώκη, στο Έμπλίσι, στην Παληοσταφίδα, στο Αργοστόλι, στην Αντίσαμο, στον Μύρτο, στην Αγ.Παρασκευή, στον Μακρύ Γιαλό, στις ’μμες, στην Αγ.Πελαγία, στην Μηνιά, στα Σπαρτιά, στην ’βυθο, στην Δαφνιά, στον Αγ.Θωμά, στην Λείβαθω, στον Λούρδα, στον Καραβόμυλο, την Αγ.Κυριακή, στο Φίσκαρδο, στο Ξι, στα Βάτσα, στο Μερσία, στο Ακρωτήρι στους Πετανούς και στον Αγ.Σπυρίδωνα. Ενώ αν νοικιάσετε σκάφος οι επιλογές στις απομονωμένες παραλίες και σε απρόσιτα για πολλούς σημεία για κολύμπι είναι αμέτρητες.

Οι φίλοι του ψαρέματος μπορούν να ασχοληθούν με αυτό κατά την περίοδο των διακοπών τους στο νησί, αφού υπάρχουν πολλά ψαροχώρια και σημεία για καλή ψαριά.

Πριν αφήσετε το νησί και επιστρέψετε στην ρουτίνα της καθημερινότητας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το περίφημο θυμαρίσιο μέλι, το υπέροχο κρασί Ρομπόλα, τα μουστοκούλουρα, τα κουλούρια με γλυκάνισο, τα ροζόλια, τα ποτά μανταρινιού, σουμάδα,το τοπικό παστοκύδωνο, το ζαχαρωτό με αμύγδαλα τις "μάντολες" και τα κεντήματα από κλωστές φύλλου αθανάτου.

To φαγητό στο νησί πλουσιοπάροχο με πολλές επιλογές σε κάθε χωριό, κωμόπολη ή τουριστικό κέντρο. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνονται οι γευστικές κρεατόπιτες και η σκορδαλιά η λεγόμενη "αλιάδα" και το μοναδικό κοκκινιστό κουνέλι συνοδευόμενο από τη μεθυστική μαυροδάφνη.

Μοναστήρι Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλονιάς Μοναστήρι Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλονιάς.


Η διαμονή σας εξασφαλισμένη σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού με επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αγροτουριστικές κατοικίες, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Το νησί προσφέρεται για καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις έχοντας ως συντροφιά τις φυσικές ομορφιές του και τους καλόκαρδους κάτοικους του.Εικόνες Κεφαλονιάς

Πώς θα έρθετε στην Κεφαλονιά

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε με τους ακόλουθους τρόπους:

Με αεροπλάνο

Καθημερινά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, καθώς και τρεις φορές τη βδομάδα και δεύτερη φορά είναι προγραμματισμένα τακτικά αεροπορικά δρομολόγια που φθάνουν στο νησί από το αεροδρόμιο στην Αθήνα ολόκληρο το χρόνο. Την καλοκαιρινή περίοδο προγραμματίζονται πολυάριθμα έκτακτα δρομολόγια τόσο από αεροδρόμια του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα - Κεφαλονιά διαρκεί όταν γίνεται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις περίπου 40 με 45 λεπτά. Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού Αργοστόλι γύρω στα 8 χιλιόμετρα και η μεταφορά γίνεται με λεωφορείο που δρομολογείται για το συγκεκριμένο σκοπό. για περισσότερες αλλά και αναλυτικές πληροφορίες πάνω στα δρομολόγια που συχνά μεταβάλλονται μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα τηλέφωνα.


Με πλοίο

Καθημερινά υπάρχουν διάφορα δρομολόγια πλοίων για την Κεφαλονιά. Από το λιμάνι της Πάτρας το δρομολόγιο Πάτρα - Σάμη αναχωρεί καθημερινά το πλοίο ''Κεφαλονιά'' των γραμμών STRINTZIS LINES, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα υπάρχει και βραδινό δρομολόγιο. Από το λιμάνι της Κυλλήνης καθημερινά υπάρχει πλοίο για Αργοστόλι. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για εισιτήρια και ωράρια

Λεωφορείο

για Πάτρα και Κυλλήνη αναχωρούν από το ΚΤΕΛ Κηφισού λεωφορεία και για τα δύο δρομολόγια. Καλό θα ήταν προτού αναχωρήσετε να κλείσετε τηλεφωνικά το εισιτήριο σας. Για το λόγο αυτό καθώς και για περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες διεξαγωγής των δρομολογίων παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα τηλέφωνα:


επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρένο για να πάτε μέχρι Πάτρα, αν και δεν συνίσταται αφού δεν υπάρχει απευθείας ανταπόκριση με το πλοίο και δεν διασφαλίζεται ότι θα το προλάβετε.
Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια του τρένου:
ΟΣΕ Αθήνας τηλ.: 210 513 1601

Για τα τοπικά δρομολόγια εντός του νομού επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας:ή επικοινωνήστε στο παρακάτω τηλέφωνο: ΚΤΕΛ Αργοστολίου, 26710 22281

Τοπική Συγκοινωνία

Η πρωτεύουσα Αργοστόλι συνδέεται με το Ληξούρι με τοπικό Ferry Boat με συχνότητα δρομολογίων κάθε μισή ώρα το καλοκαίρι και κάθε μια ώρα το χειμώνα. Το Ferry ξεκινάει δίπλα από το λιμεναρχείο στο Αργοστόλι και φτάνει στον κόλπο του Ληξουρίου μέσα σε είκοσι λεπτά

Ταξί

Για σταθμούς ταξί καλέστε στα παρακάτω νούμερα:

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα ακόλουθα μέρη:
Όλο τον χρόνο με Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, και Αιτωλοακαρνανία Το καλοκαίρι με Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Παξούς και Brintizi Ιταλίας

Για αναλυτικές πληροφορίες επικοινωνήστε με το ακόλουθο τηλέφωνο: Λιμεναρχείο Αργοστολίου, τηλ.: 26710 22224